NKO (nieuwkomersonderwijs) / ISK (internationale schakelklas)

Ouders van kinderen die nieuw in Nederland zijn, kunnen kiezen op welke school zij hun kinderen inschrijven. Als de kinderen nog geen Nederlands spreken, is het raadzaam om naar een school te gaan waar ze Nederlandse taalondersteuning krijgen.

Er zijn in Nederland scholen of aparte klassen waar vooral nieuwkomers les krijgen. De opties zijn:

  • Internationale scholen. klik hier voor meer informatie over Internationale scholen.
  • Nieuwkomersscholen. Deze scholen zijn vooral bedoeld voor leerlingen die naar een Nederlandse school willen en ouder zijn dan 5-6 jaar. Het streven is dat leerlingen na een periode op deze nieuwkomersschool doorstromen naar het reguliere onderwijs. 
    • In het basisonderwijs worden deze scholen vaak 'nieuwkomersscholen' of 'taalscholen' genoemd. 
    • In het voortgezet onderwijs worden scholen voor nieuwkomers 'Internationale Schakelklassen' genoemd, afgekort 'ISK' of Eerste Opvang Anderstaligen, afgekort 'EOA'.
  • Scholen met taallessen/NT2-lessen. Dit zijn reguliere Nederlandse scholen die extra lessen Nederlands (NT2/Taalklas) aanbieden.
  • Reguliere scholen zonder taalles, maar die wel voldoende begeleiding kunnen bieden aan een nieuwkomer.

De laatste twee opties worden niet vermeld op de website van Lowan. Het advies is om contact op te nemen met de scholen bij u in de buurt en te kijken wat hun advies is en wat zij denken wat het beste is voor je kind.

Als docent op RISE vertel ik je graag meer over de verschillende mogelijkheden om te integreren in het Nederlandse onderwijssysteem in relatie tot de Nederlandse taal.

LOWAN (Landelijk Onderwijs Aan Nieuwkomers) richt zich op het ondersteunen van nieuwkomers in het Nederlandse onderwijssysteem. Via de LOWAN-database kun je een school zoeken met een nieuwkomersprogramma. Nieuwkomerslessen worden doorgaans op een reguliere school georganiseerd, maar in sommige gevallen is er zelfs een aparte school voor nieuwkomers.

Ook als een school niet in de LOWAN-database staat, kan zij vaak toch ondersteuning bieden aan nieuwkomers. Wij raden je daarom aan informatie in te winnen bij de school van je keuze.

Nieuwkomersklassen zijn bedoeld om intensieve taalondersteuning te bieden. Leerlingen leren niet alleen de Nederlandse taal, maar krijgen ook les in andere vakken. Daarnaast richten de nieuwkomersklassen zich op het onderwijzen van de Nederlandse cultuur en samenleving, zodat leerlingen beter kunnen integreren. Het doel is dat leerlingen na een periode in de nieuwkomersklas overstappen naar het reguliere onderwijs, zodra zij voldoende taalvaardigheid hebben ontwikkeld om aan het reguliere onderwijs te kunnen deelnemen.

EOA (eerste opvang anderstaligen)/ ISK (Internationale schakelklas)

De EOA/ISK is een vorm van onderwijs die bedoeld is voor anderstalige jongeren tussen 12 en 18 jaar, die uit een andere cultuur komen met een andere moedertaal dan Nederlands en die onvoldoende niveau van de Nederlandse taal hebben.

Het EOA/ISK-onderwijs biedt een NT2-programma. NT2 staat voor Nederlands als tweede taal. EOA/ISK duurt meestal 2 jaar, afhankelijk van het Nederlandse taalniveau van de leerling.
In dit programma krijgen de leerlingen onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur als ook in vakken zoals rekenen-wiskunde, ICT, LO, kunst&cultuur, Engels en Burgerschapsvorming. Ook worden leerlingen in de laatste fase voorbereid op reguliere vakken in het VO. Leerlingen worden ingedeeld in leerroutes.

Na het volgen van dit EOA/ISK-programma ontvangen de leerlingen een schooladvies en stromen de leerlingen door naar het reguliere voortgezet onderwijs of MBO, HBO of WO of stromen zij uit naar (begeleid) werk. Waar de leerlingen naartoe doorstromen, wordt bepaald door het onderwijsteam en vastgelegd in een uitstroomadvies. Leerlingen bij de uitstroom ondersteund door school.
 
Hieronder vindt u de links naar de 4 EOA’s in de Brainportregio:
 •  PIUS X  voor leerlingen tussen 12 en 18 jaar die wonen in Bergeijk, Bladel, Cranendonck,
Eersel,  Heeze-Leende, Oirschot, Reusel-De Mierden, Valkenswaard, Veldhoven of Waalre.
•  Stedelijk College – Global College voor leerlingen tussen 12 en 16 jaar die wonen in Eindhoven, Best, Nuenen of Son en Breugel;
•  Summa - VOAT voor leerlingen tussen 15,5 en 18 jaar die wonen in gemeente Eindhoven, Best, Nuenen of Son en Breugel
Jan van Brabant College – Gasthuisstraat voor leerlingen tussen 12 en 18 jaar die wonen in Helmond, Deurne, Asten, Someren, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel of Laarbeek.
 
Aanmelden van leerlingen kan via de sites van de betreffende EOA/ISK. Contactinformatie over de EOA/ISK vind je op betreffende website. De gemeentes of andere VO-scholen in de Brainportregio kunnen ook bij de aanmelding ondersteunen.