Kosten onderwijs
Als ouder betaal je geen lesgeld voor de basisschool van je kind. Wel kan de school voor extra activiteiten een vrijwillige ouderbijdrage vragen.
Vrijwillige ouderbijdrage
De vrijwillige ouderbijdrage is altijd optioneel en kan per school verschillen. De bijdrage wordt gebruikt voor extra faciliteiten en activiteiten buiten het reguliere curriculum, zoals schoolreisjes, feesten, culturele excursies of aanvullend lesmateriaal. In de schoolgids staat waarvoor de ouderbijdrage dient.
Schoolspullen
De benodigdheden die een basisschoolleerling moet kopen, kunnen variëren afhankelijk van de school en de klas. Dit kunnen bijvoorbeeld een schooltas, een lunchbox, een waterfles, fitnessapparatuur, pennen en potloden zijn. De school communiceert deze benodigdheden aan het begin van het schooljaar.
Laptop of tablet
De meeste basisscholen hebben eigen laptops of tablets die tijdens schooluren door kinderen worden gebruikt; deze zijn eigendom van de school. In sommige gevallen stellen scholen laptops ter beschikking aan leerlingen, waarvoor zij ouders om een vrijwillige bijdrage kunnen vragen. Dit varieert van school tot school. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je de schoolgids raadplegen.
Kosten voor tussenschoolse opvang (TSO)
Je kind kan tussen de middag op de basisschool overblijven. Elke school moet deze tussenschoolse opvang (TSO) organiseren als ouders daarom vragen. Je betaalt hiervoor een bijdrage. De meeste scholen hebben echter een doorlopend programma met een pauze van een half uur. In dit geval is er geen TSO-vergoeding.
Kosten voor buitenschoolse opvang (BSO)
Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor en na schooltijd, op vrije dagen en tijdens schoolvakanties. Als ouder betaal je de kosten van de BSO. Mogelijk kun je echter een deel van de kosten terugkrijgen via de kinderopvangtoeslag.
Als ouder betaal je geen schoolgeld voor je kind op de middelbare school. Echter, de school kan een vrijwillige ouderlijke bijdrage vragen voor extra activiteiten.
Vrijwillige ouderlijke bijdrage
De vrijwillige ouderlijke bijdrage is altijd optioneel en kan verschillen per school. De bijdrage wordt gebruikt voor extra faciliteiten en activiteiten buiten het reguliere curriculum, zoals schoolreizen, feesten, culturele excursies, of aanvullend lesmateriaal. In de schoolgids staat vermeld waarvoor de ouderlijke bijdrage bedoeld is.
Ouders kunnen ook worden gevraagd te betalen voor deelname aan schoolreizen naar het buitenland, (internationale) sportevenementen, en tweetalige examens afhankelijk van deelname.
Schoolbenodigdheden
Scholen verstrekken de meeste schoolboeken en leermaterialen gratis aan hun leerlingen. Echter, van leerlingen wordt verwacht dat ze goed voor hun boeken zorgen door ze te kaften. Bovendien informeren scholen ouders welke andere boeken en leermaterialen ze zelf moeten aanschaffen, zoals een boekentas, atlas, woordenboeken, rekenmachine, schriftjes, pennen, potloden, sportkleding, enz.
Laptop of tablet
Scholen kunnen ouders of voogden vragen om laptops aan te schaffen, maar mogen dit niet verplicht stellen. Scholen moeten ervoor zorgen dat alle leerlingen kunnen deelnemen aan het volledige curriculum, zelfs wanneer (een deel van) dit programma digitaal is. Als ouders niet in staat zijn of niet willen betalen voor een laptop, moet de school een volwaardig alternatief bieden, bijvoorbeeld door een leenlaptop aan te bieden. De school kan een vrijwillige bijdrage van ouders hiervoor vragen.
Kosten voor schoolvervoer
De middelbare school kan verder weg zijn van het woonadres. In Nederland fietsen kinderen meestal naar school. Als kinderen gebruik maken van het openbaar vervoer om naar school te gaan, zijn de kosten voor de ouders. Compensatie kan worden aangevraagd via de gemeente om transport aan te vragen voor kinderen die met het openbaar vervoer naar school moeten worden begeleid.
Aanmeldprocedure
Zodra je een basisschool hebt gekozen die aan je voorkeuren voldoet en waarvan je denkt dat deze aan de behoeften van je kind voldoet, is het raadzaam om contact op te nemen met de school en informatie in te winnen over het aanmeldingsproces.
Wat je moet weten als je je kind wil inschrijven op de basisschool:
- Neem contact op met de school van uw keuze en informeer naar het aanmeldingsproces. In sommige gemeenten hebben de scholen afspraken gemaakt over de verdeling van kinderen over de scholen. Soms moet je kind naar school in hun buurt (afhankelijk van de postcode). Soms is er een loting of voorziening voor broers en zussen om dezelfde school te bezoeken.
- Schrijf je kind in voor een basisschool nadat ze 3 jaar oud zijn geworden of minstens 10 weken voordat ze 4 worden.
Je mag je kind niet inschrijven voordat ze 3 jaar oud zijn. - Onthoud dat een basisschool mogelijk geen ruimte heeft of een wachtlijst heeft. Daarom is het raadzaam om bij je voorkeursschool te informeren of ze beschikbaarheid hebben of een wachtlijst.
- Bij inschrijving moet je het burgerservicenummer (BSN) van je kind verstrekken. Breng hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van je kind mee. Als je kind nog geen BSN heeft, breng dan een bewijs van uitschrijving van de gemeente mee.
Wil je je kind inschrijven bij een school voor voortgezet onderwijs (VO) naar keuze? Je moet je kind inschrijven tijdens de centrale inschrijvingsweek. Verhuis je of kom je uit het buitenland en moet je kind naar een nieuwe middelbare school? Dan kun je je kind het hele jaar door inschrijven.
Wil je je kind inschrijven op een middelbare school? Overweeg dan het volgende:
Controleer de website van de middelbare school en informeer naar de aanmeldingsprocedure. In sommige gemeenten hebben schoolbesturen afspraken gemaakt over de verdeling van leerlingen over middelbare scholen. Soms is er bijvoorbeeld een loting.
Het schoolbestuur van de middelbare school beslist of uw kind wordt toegelaten. Hierbij kijkt het schoolbestuur onder andere naar het advies van de basisschool. Dit advies geeft aan welk niveau het beste bij uw kind past, zoals VMBO, HAVO of VWO.
Als je uit het buitenland komt en uw kind geen Nederlands schooladvies heeft, breng dan de schoolrapporten (vertaald naar het Nederlands of Engels) van de buitenlandse school mee. Als uw kind (nog) geen Nederlands spreekt, is het verstandig om te kiezen voor een middelbare school met een EOA of ISK-klas of nieuwkomersonderwijs (zie het gedeelte over nieuwkomersonderwijs).
Wanneer een (Nederlandse) familie geen schooladvies heeft vanwege een verblijf in het buitenland, kan het onderwijsniveau worden bepaald door het afleggen van een plaatsingstest (dit kan worden gedaan via Edufax: Educatieve testen door Edufax). De test kan verschillende vormen aannemen, waaronder schriftelijke tests, interviews, observaties en beoordelingen van eerdere schoolprestaties.
Het is belangrijk om je kind bij meerdere scholen in te schrijven omdat er bij (bijna) elke school een loting plaatsvindt.
Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Soms kan een middelbare school dit niet bieden. De school kan dan besluiten je kind niet toe te laten. In dat geval heeft de school wel een zorgplicht voor je kind. De school zal dan samen met je op zoek gaan naar een andere geschikte plek, bijvoorbeeld door je kind aan te melden bij een andere middelbare school of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs.
Welke documenten zijn vereist voor de inschrijving op de middelbare school:
- Identiteitsbewijs en burgerservicenummer (BSN)
Identiteitsbewijs van de leerling - Als het kind afkomstig is van een andere middelbare school in Nederland, breng dan het uitschrijvingsbewijs van die school mee.
- Bij inschrijving op de middelbare school krijgt uw kind een onderwijsnummer, meestal hetzelfde als het BSN. Als uw kind nog geen BSN heeft, breng dan een bewijs van inschrijving van de gemeente mee.